Reklama
 
Blog | Vladimír Saska

Vyzývám politiky – vyměňte občany

Když tak poslouchám tu předsedu vlády, tu některého ministra čehokoliv, i řadu poslanců, jak žehrají na to, že jsou lidé neposlušní a dělají si z vládních opatření jen legraci, případně je přímo sabotují a obcházejí, nemohu si nepoložit otázku:

„To jsme my, občané, vážně tak špatní, že úsilí vládních politiků nepřináší očekávané ovoce?“

Asi ano, když to říkají a hned sebekriticky uznávám, že ač se sám chovám celkem zodpovědně k sobě i okolí, nenechávám řadu opatření bez jízlivých komentářů.

Dobře. Tak na tom zkusím něco změnit. Ale jsem jen obyčejný člověk a potřebuji vše nějak vysvětlit a tak doufám, že se toho někdo ujme.

Tak jak to máme s těmi obchody.

Nebudu se ptát, proč je bezpečnější nákup v supermarketu, než na trhu, mě postačí jednodušší vysvětlení. Vláda jistě ví, kde se můžeme nejčastěji nakazit. Ví to z trasování, má desítky tisíc podkladů, tedy jistě i statistiky blízké realitě. Nám obyčejným lidem je sice nyní, na podzim, moc nesděluje, ale můžeme se asi podívat na data z jara.  A mě je divné, že na jaře bylo prokázaných nákaz v segmentu obchodu velmi malé procento. Dokonce tak nízké, že to zaregistroval i Agrotisk, který mají jistě ministři vlády denně na stole.
Teď nám vláda omezuje otvírací dobu a zakazuje nákup v neděli. Znamená to tedy, že se od jara virus přeškolil a uhnízdil právě u obchodníků? Asi ano, když vláda považuje za nejlepší řešení zkrátit provozní dobu přesto, že se tím zhustí počet lidí ve frontách a zcela odpadne možnost (mnou oblíbeného) večerního nákupu. Že to nevypadá moc logicky? Mě se to také zdá divné, ale nejsem vláda a nikdo mi důvod toho opatření nevysvětlil tak, abych ho i já pochopil.

Také je mi divný noční zákaz vycházení. Já tedy nevím, ale to fakt někde v Čechách, či na Moravě, chodí v noci po ulicích hloučky lidí a vzájemně se okašlávají? Pokud vyjdou, tak musí být na ulici, to je jasné, když je vše zavřené. No že by se mi chtělo, na konci října, nevím. Leda by ti lidé byli členy nějaké mafie a roušku noci používali pro své rejdy s nejasnými cíli. Aha, to jsem někde slyšel, nedávno… ale mafie to nebyla, byl to člen vlády, člen zákonodárného sboru a kdo ví kdo s nimi. Vysvětlení zákazu? Nevím nějak jsem ho neslyšel. Skoro to vypadá jako pokus, kriminalizovat novináře, kteří by se pokusili odhalit případná další tajná setkání. Jasně, lidi by se mohli večer chtít někde scházet a ve dne asi nemůžou. Slyšeli členové vlády někdy o tom, že podstatná část české populace žije v domech, kde v jednom vchodu bydlí i 30 rodin? A jaké procento lidí se podobným setkáním nakazí? Víme to? No my ne, ale vláda by to již vědět měla. Tak alespoň, že s pejskem a trochou opatrnosti co se vzdálenosti týče, není vir tak nebezpečný.

Skoro to vypadá, jako by nejbezpečnějším místem bylo zaměstnání v dobrém pracovním kolektivu. Tedy trochu to kalí fakt, že nám vláda doporučuje/nařizuje Home Office. No, dobrá.  Já to respektuji. Ostatně totéž dělá i veřejná správa. Ale představa míchačky na maltu, nebo strojní frézky v obyváku mě docela pobavila. Dělnickým kolektivům nic nehrozí? V práci asi ne, ale co když ten dělník bude potřebovat vyřídit něco na úřadě? Hm, tak to má blbý a nezbyde mu než se postavit do nějaké té promořovací frontičky před ním. A frontičky, při omezení rozsahu úřadování pro veřejnost na 10 hodin týdně, musí zákonitě vznikat.
Ono je to s tou bezpečností pracovišť nějaké divné. Když si vzpomenu na důl Darkov a dám to třeba do souvislosti s informací, kterou zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky v Agrotisku  , tak mě pracovní kolektiv, byť i sebelepší,  až tak v pohodě nepřipadne. A vysvětlení – nepřichází?

Jak může někdo soudný věřit vládě, že opatření, kterými jak tvrdí ořezává prostor pro přenos nákazy, mohou mít vůbec nějaký vliv, když ten největší prostor je necháván bez povšimnutí? Já to nedokážu. To už by snad bylo lepší, aby se nějaký člen vlády (od zbabělého StBáka se to pochopitelně nečeká) postavil před novináře a řekl „Jsme v háji, jdeme cestou promoření, buďte opatrní a bůh s vámi“. Protože tak to ve skutečnosti nejspíše je.

Nakonec se i tahle pohroma přežene. Mrtvé nikdo neoživí a v nás zůstane přesvědčení, že stát je občanům vlastně k ničemu. Stát řízený StBákem evidentně dokáže jen zatloukat a tupě zakazovat.

To je pohled občana. Občana celkem disciplinovaného, snad ne úplně hloupého, leč vyžadujícího pravdivé odpovědi. Odpovědi bez balastu smyslu postrádajících vět multiministra Havlíčka a věčných pohádek o lepších budoucích časech, či nepochopené chytrosti vládních kroků. A s tím mají politici evidentně problém. S tím, tedy se mnou a spoustou dalších podobně uvažujících občanů. Možná nás bude skoro stejně jako těch, kteří jsou ochotni za koblihu postavit do čela státu člověka, jenž je okrádá. A protože já nehodlám uhnout, ani emigrovat, rýsuje se politikům jen jediná možnost. Páni politici, udělejte si vlastní vlastní volby a zvolte si své občany. Takové, kteří vás budou ctít a poslouchat, i když se k nim budete chovat jako k ovcím.

Reklama