Reklama
 
Blog | Vladimír Saska

Umí, nebo neumí?

Internetem těchto dní koluje více zábavných videí, dokládajících fenomenální jazykové schopnosti tety, která je shodou hloupých náhod a přebytku osobního „vlezdozadelismu“, ministryní financí, už tak zle zkoušené země.  Poslední veselé obrázky ukazují panický útěk paní Aleny, před dotazem reportérky. Dotazem položeným tak zvolna a tak zřetelně, že by mu měl porozumět i věčný začátečník jako jsem já. ANO úsměvné, ale o čem to vlastně vypovídá?

Paní Alena byla přichycena při lži. Není to poprvé a není to nejspíš naposled. To že je chronickou lhářkou má svou logiku. Do vlády nám ji vybral další lhář v podobě agenta StB a posvětil lhář třetí, lhář, který byl za své lži opakovaně odsouzen a za něhož by se Český stát měl omlouvat kolem dokola kde komu. Alena tedy zapadla kam patří.

Paní Alena má potíže s komunikací v angličtině. Inu není sama. Patří ke generaci odkojené ruštinou a protože sedí celý produktivní život ve státní správě, neměla potřebu, a ani ji nic nenutilo, komunikaci vylepšit. Bude na tom možná stejně jako já. Na dovolené se dokážu ubytovat, najíst, koupit si lístky, zeptat se na cestu, dokážu porozumět běžnému psanému textu a v mých profesních oborech i textu odbornému. Mluvit anglicky na prezentacích, s novináři, a ani s klienty si netroufám. Nemělo by to úroveň a důležité věci by mohly zůstat nepochopeny. Ano, je to hendikep, ale existuje naštěstí dostatek služeb, které mohu využít a předpokládám, že je paní Alena, tak jako já, využívá. Rozdíl mezi námi je v tom, že já to dovedu přiznat (nejen sobě) a vím, že kdybych tak neučinil, byl bych každému jen pro smích. Proto je mi docela záhadou, proč se paní Alena chová tak hloupě. Pokud by kandidovala, její voliči ji nedostatek v komunikaci jazykem prohnilého západu rádi odpustí. Ostatně oni jí odpustí cokoliv, dokonce i kdyby se vyfotila rozcuchaná. Ale asi to souvisí s tou její prolhaností.

Ani lidé, kteří stejně jako já paní Alenu spíše kritizují, nebudou dělat z angličtiny na úrovni „Ja guljaju v parke.“, žádný velký problém. Směšná je  právě tím lhaním. Jsou však mnohem důležitější věci, které by měly varovat a uvést do stavu pozornosti i její skalní fanoušky.

V historii tohoto státu, neseděl v pozici ministra financí člověk s tak elementárními ekonomickými neznalostmi, jaké paní Alena Schillerová běžně ukazuje . Chápu, je to vzděláním právník, ale pak by se měla obklopit skutečnými odborníky a naslouchat jim. To se neděje. Stejně jako její šéf, se i ona obklopuje lidmi, kteří jsou ochotni slepě a s maximální loajalitou k ní a vůdci, splnit jakékoliv zadání. Z ministerstva, ale i finanční správy, se tak postupně stávají nástroje na krytí lumpáren premiéra (a NEjeho holdingu) a zakleknutí nepohodlných oponentů. Ani její právní schopnosti nebudou bůh ví jaké, jinak by ji muselo být jasné, že kutilské pokusy o obcházení legislativy, u skutečných právníků a soudů (zatím) narazí. A už vůbec nemá smysl hodnotit její výpočty „skutečné“ pomoci hospodářství v rozbíhající se krizi. Krize je tady a nebude levná. Vláda si nechala podepsat bianko šek na hodně hluboký zásek sekery do dluhového futra a aby to nebylo málo, už plánuje jak si do kapes poplatníků sáhne znovu a hlouběji. Tentokrát v zájmu Hradu a financování Ruska, veskrze dostavbu jaderných bloků. Jako by to nemohlo pár let počkat.

Hospodářská krize postihne nás všechny. Někoho více, někoho méně a někdo na ni patrně i vydělá. Ano, vydělá, třeba až si stát, za peníze poplatníků, koupí zadlužené aerolinky a zamázne z pozice vlastníka jejich dluhy. Ekonomie je v tomto tvrdá a nesmlouvavá. Když někdo vydělá, musí to někdo jiný zaplatit. A kdo bude platit je tady poměrně jasné. Budou to daňoví poplatníci.

Nejen poplatníci. Dnes jsem v obchodě zaslechl dva seniory. Pochopitelně odpoledne, proč by si vyrazili popovídat na nákup v době, kterou jim stát vyhradil :-). Bavili se u zeleniny o tom jak je vše najednou drahé. Nebo spíše nadávali a vzpomínali… no nebudu to rozvádět, křečovitě jsem chytil vozík a pádil jinam. Těm lidem zatím vůbec nedochází, že část zdražení jde za naší „silnou“ národní měnou, kterou si přece vzít nedáme. Vůbec netuší, že se na ně hrne další pohroma ve formě navýšených plateb za elektřinu. Nevím, jestli jim vůbec někdy dojde, že i když jsou zaslouženě financováni erárem, stejně, prostřednictvím své spotřeby, přispějí státu také. A tyhle lidi to bude možná bolet víc něž kohokoliv jiného. Já si konec konců novou sedačku lehce odpustím a nová pergola na chatě taky může počkat, ale oni většinou nic odkládat nemohou. Jídlo, bydlení, doprava… bez možnosti výběru.

Ne, za krizi paní Alena Schillerová nemůže. Tedy alespoň její osobní podíl je stejně významný, jako ona sama, minimální. V nadcházejících, patrně velmi rozbouřených vodách ekonomie, ale bude paní Alena stát hodně blízko kormidla. Minimálně v pozici navigátora. Je tak na čase začít přemýšlet. Když už u kormidla stojí lump, který si vždy přihrával jen do vlastní kapsy, opravdu chceme, aby mu v hledání cesty radil další lhář, s nulovými schopnostmi sebereflexe, neochotný přiznat chybu a neovládající kompas? Já za sebe mohu říci, že nechci.

A co vy, koblížci. Fakt si myslíte, že když finance řídí někdo, kdo si v ekonomicky nejpříznivějších dobách musel půjčovat na jízdenky pro důchodce, bude líp i vám?

Reklama