Reklama
 
Blog | Vladimír Saska

Stopařův průvodce … Českem?

Vydavatele Průvodce žalovaly rodiny stopařů, kteří přišli o život jen proto, že vzali doslova heslo o planetě Traaal. Stálo v něm, že „žravé Blátotlačky často slouží turistům za chutnou krmi“, namísto „turisté často slouží žravým Blátotlačkám za chutnou krmi“. Vydavatelé tvrdili, že první verze je esteticky mnohem přijatelnější, a dali si od soudního znalce odpřísáhnout, že co je krásné, je pravdivé, a naopak, co je pravdivé, je krásné. Snažili se tak dokázat, že vinen je sám život, protože není ani krásný, ani pravdivý. Soudci se k tomuto názoru přiklonili a v dojemné závěrečné řeči odsoudili život za pohrdání soudem, a tudíž ho všem přítomným odňali… (Douglas Adams Restaurant na konci vesmíru)

Nemohu si pomoci, ale přesně tenhle odstavec textu mu naskočil v mysli, když jsem viděl tweet z klávesnice ženy, která si nějakou nešťastnou shodou okolností, v podstatě na úrovni nekonečné nepravděpodobnosti, říká ministryně financí České republiky.

Můžeme se přít, zda byl vládou vytvořený megadluh nutný, můžeme pozdvihovat obočí nad tím, že vláda nalívala peníze covidem nejméně ohrožené skupině státních úřadníků a jen umocnila už tak viditelný rozpor mezi průměrnými platy ve státní a privátní sféře, můžeme zkoumat nakolik rozhazovačná vláda přispěla roztočení obrátek inflace na vyšší stupeň. To všechno můžeme. Ale jen těžko lze přehlédnout, že se kolem plánování financí státu točí neuvěřitelná skupina amatérů, když se při tak velkém objemu mandatorních výdajů státu, dokážou na vytvářeném schodku seknout o  více než  25%. Skoro jako by rozpočet připravovala paní ministryně sama, vlastní hlavou.

O její osobní nekompetenci v oboru financí asi nemůže být pochyb. Jenže ona není a nebyla na  přípravu SR sama.  Pomiňme teď zcela nefunkční systém kontroly vlády poslaneckou sněmovnou, to by byla kapitola sama o sobě. Poslanci vládního hnutí hlasují za sebe jen v okamžiku, kdy se porouchá dálkové ovládaní. A že to bývají veselé příběhy. Ten rozpočet připravují špičkoví úředníci a o odborné kompetenci většiny z nich nepochybuji. Jak je tedy možné, že se finance státu řítí prostorem v podstatě bez jakékoliv kontroly, jako by vystřeleny teleportem Srdce ze zlata?

Není jiného vysvětlení než to, že nejde o nekompetenci, ale o cél vládnoucího hnutí. Paní ministryně pak vydává záměrně chybně naplánovaná čísla za úsporu! V podstatě je to stejné, jako když dorazí domů manžel z hospody, dostatečně „pod parou“ a uklidňuje ženu ,že sice prochlastal výplatu a navíc si půjčil od kamarádů ještě  tři kila, neb mu peníze došly, ale že je to vlastně fajn, protože si mohl půjčit klidně i víc. Takže vlastně rodině peníze uspořil.
V každé normální zemi, by takto nekompetentního ministra vyhnali vlastní soukmenovci. Jenže my v normální zemi nežijeme. Vládní hnutí pochopilo, že když její voličské základně imponuje photoshopová alchymie paní Aleny na Instagramu, ve které se z tety ve věku a vzhledu mé spolužačky stává Femme fatale -20 (věkem i hmotností), nebude mu vadit ani lhaní o finančně zodpovědné vládě.

A tak nezbývá, než do té zdi vletět naplno. A že se před námi začíná zvedat do výšky, z níž nám bude úzko, je již nyní zjevné. První zprávy o inflaci jsou více než výmluvné. Tak si držte klobouky, bude to fičák a máte-li nějaké airbagy, zkontrolujte jak jsou pevné.
Jediné, co mě na tom uklidňuje je to, že se o zeď rozmázneme všichni, tedy i sektáři z ANO. To je snad jediný důvod, proč zatím mohu akceptovat velký vlídný nápis na obálce průvodce: NEPROPADEJTE PANICE.

Reklama