Reklama
 
Blog | Vladimír Saska

Poprava bez procesu a obhájce?

Asi je málokdo nezachytil událost, která vyvolala vášnivé ohlasy (nejen) mezi fotbalovými fanoušky. Ano, viděl jsem zápas Slávie Praha ve Skotsku, zákeřné fauly i zbytečnou provokaci obránce Slavie, která vyústila v jeho obvinění z rasizmu. A ano, i já tvrdím, že ani jedno, ani druhé, nemá ve sportu co dělat. Nicméně netroufám si hodnotit výši ani oprávněnost trestů. To přísluší jiným. A mě také vadí „tahání politiky do sportu“, jen je potřeba se podívat, kdo to ve skutečnosti dělá a kritizovat právě takové osoby. Je zbytečné se zlobit na ty, jež o tom pouze referují, jako to udělal Jiří Karásek…

O tom všem bylo a možná ještě bude, napsáno mraky slov. Stejně jako o proradném spolku pod zkratkou UEFA, či o poukazování na to, že Slavia je přece stejně, jako každý jiný profesionální klub, povinna propagovat zájmy vlastníka. S tím se rozhodně souhlasit dá, i když já tak nějak stále vidím rozdíl v tom propagovat značku šampónu, kola, aerolinek, či mobilního operátora, od propagace politického systému, který zavírá a popravuje oponenty. Ale proti gustu…

Chápu i rozčarování fanoušků nad tím, že se vedení Slavie nechce dále aktivně bránit... Ale vážení, jednak jde o spor samotného hráče, ale hlavně, jde o důsledek právě toho, co obce fanoušků vyzdvihuje. Jde sice o sport, leč sport profesionální, sport ve kterém jde vlastníkům klubů o obrovské peníze a chtějí-li na ně dosáhnout, pak musí naplnit zájmy těch, kteří do fotbalu peníze vkládají a pravidla i rozhodnutí těch, kteří ty peníze rozdělují. Těmi prvními jsou sponzoři, objednatelé reklamy, televize i mnoho dalších a těmi druhými, v případě evropských soutěží, právě zástupci EUFA. Nic složitějšího v tom není a vedení Slavie to dobře ví. Bude se kvůli jednomu nedisciplinovanému hráči stavět proti, těm co disponují penězi?

Proč je tedy v rozhodnutích UEFA taková evidentní disproporce a proč dopadá právě na mužstvo ze stále poněkud okrajové části Evropy? Na to se ptejme naší fotbalové generality, která je v UEFA zastoupena a měla by tam být právě proto, aby hájila zájmy tuzemského fotbalu. Jenže naši fotbaloví generálové tvoří takovou.. no jak to říci, mafii? Podívejte se kam došel český fotbal. Chvalovského před vězením zachránila Klausova amnestie. Poté poseděli někteří další. A na jejich místa se vždy vyšvihnou noví a obvykle ještě větší lumpové. A znovu a znovu. Starají se jen o svůj profit a nikoliv o to, aby měla česká fotbalová diplomacie ve Evropě i světě zvuk.

A jak je to s tím taháním politiky do fotbalu? Jen hluší a slepí, případně ti kteří nechtějí, nevidí, že to sám fotbal a jeho vedení se na politiku lepí. Ostatně s nadějí, že ze státu vypadne balík půl miliardy ročně, který se přes různé zastírací projekty částečně přesune do kapes majitelů klubů, to dává smysl. A evidentně nejen na úrovni fotbalového svazu a vedení profesionálních soutěží, ale taková propojení existují už mnohem níže, v regionech. To propojení zde není jen díky excesům jednotlivců, ale je důsledkem prohnilosti systému řízení fotbalu jako celku. To vše je totiž s hluboce a velmi těsně svázáno. Český fotbal je žumpa. A žumpa k žumpě sedá, dovolím si parafrázovat poslední aktivitu Hradního Kulíška Mynáře.

Mám rád fotbal. Je to dynamická kolektivní hra a když se to umí, je radost na ni koukat. Mám rád fotbal i jako amatér. Na plácku s kamarády jsem byl každý týden, dokud mi to koleno, poničené v mládí na sálovce, dovolilo. Bylo mi ctí a zážitkem nechat si na „na vojně“ dát „housličky“ od Jardy Šilhavého, nebo na turnaji Kozlovny od Ládi Vízka. Na to vše budu vždy vzpomínat rád.

A moc přeju Slávii úspěch. Po letech se dostala (a s dobrým fotbalem) opravdu hodně daleko. Bez pochyb prokázala, že je znovu mužstvem z vyšších evropských pater. Jenže také vím, že hezká kytka může vyrůst i na hnoji, ale že to, co je pod ní, bude stále hnůj.

A že je (nejen) profesionální fotbal hnojem i jinde? Asi ano a je to omluva pro ten náš? Možná bude Evropa i svět český fotbal zase respektovat a popřávat mu sluchu, ale k tomu si musí fotbalová veřejnost nejprve udělat pořádek doma. Ti kluci na hřišti na to nestačí, i kdyby byli sebelepší.

Tak sportu zdar a fotbalu zvláště…

Reklama