Reklama
 
Blog | Vladimír Saska

O božích mlýnech.

Říká se, že boží mlýny melou pomalu, leč jistě. Jako ateista to nemám s existencí institutu Boha moc srovnané, ale na rčení možná něco bude. Ostatně pár prokazatelných výsledků tohoto mechanizmu asi existuje.

Na počátku století tehdejší, na české politické scéně dominující strany, ODS a ČSSD, prosadily změnu volebního zákona. Tou ořezaly možnosti malých uskupení a změnily pravidla ve svůj prospěch. Jejich záměr byl jasný, udržet svou výhodu a rozdělit si moc. Byl to jeden z výstupů tzv. „Opoziční smlouvy“, která jen usnadnila a rozvinula podmínky pro drancování státu a urychlila morální rozklad společnosti.

Střih.

Máme rok 2020. Obě strany by dnes možná svůj tehdejší přístup rády přehodnotily. ČSSD má oprávněné obavy z možného vypadnutí z parlamentu, a pokud se do něj do dostane, její pozice bude slabá. ODS sice dno nejspíš překonala, což lze možná připsat prozíravému postoji nespolupracovat otevřeně s hnutím StBáka, ale nahoru to nejde a o silné parlamentní pozici, si díky matematice přepočtu hlasů, může nechat jen zdát. Je to důkaz existence božích mlýnů, nebo jen hlouposti tehdejších politiků?

Nemyslím si, že se v Bibli píše něco o politických stranách, ale určitě je v ní něco o lidech. Před lety jsem musel poměrně hodně pracovně jezdit po republice. Ve středních Čechách byla téměř všude k vidění cedulka, na níž stálo něco jako…“Tento projekt byl vybudován za příspěvku ….kraje a hejtmana MUDr. Davida Ratha“. Ano, kult osobnosti arogantního panáčka a politického turisty, jenž nikdy nešel po nějakých idejích, ale jen a pouze po osobní moci a penězích. O tom, že jde o lumpa celostátního kalibru si veřejně cvrlikali ptáčci na stromech a téměř každý, kdo se podílel na nějaké veřejné zakázce, se pokusy o korupci setkal. Ne že by to v jiných krajích bylo o tolik lepší, ale Rath se nejenom „futroval“, on k tomu i hlasitě mlaskal. Kdo ví, zda hrabal jen pro sebe.

Střih.

David Rath sedí. Nemyslel jsem si, že ho do tepláků dostanou, ani když jsem na televizních obrazovkách viděl hejtmana v klepetech. Nicméně i to mě udělalo radost. Přiznávám. Na okamžik jsem si dokonce myslel, že jde o začátek obratu k lepšímu. Já naiva. Nic se neotočilo, jen přišli další a asi i sofistikovanější lumpové. Ale ten okamžik, kdy tehdejšímu hejtmanovi spadla brada až na chodník, také mohl být záblesk činnosti božího stroje. Nemyslíte?

Podobných událostí by jistě každý z nás našel více a nemuselo by jít jen o politiky. Ateista jako já by řekl… „jakýpak Bůh. ODS a ČSSD si sami vše po… hnusným chováním a ignorováním občanů. A Ratha dohonila světská spravedlnost“. Možná.

StBák v čele vlády protlačuje další zvyšování státního dluhu. Státní rozpočet, tedy peníze nás všech, které si mediálně i reálně, prostřednictvím dotací (ne)jeho firem přivlastňuje, je nekonečně děravý. Své „drobné“ (Také vás překvapilo vyjádření pana Pelty o svých měsíčních příjmech v řádu nízkých stovek tisíc?) z něj čerpají různé zájmové skupiny, zachraňovat z něj chtějí miliardáři a ve výsledku v něm chybí peníze pro sociální péči o staré a nemocné. StBák není schopen vysvětlit jak se bude s konkrétními penězi zacházet. Snaží se  protlačit navýšení schodku ve zkráceném legislativním procesu, aby byli co nejvíce umlčeni kritici. Ostatně o něco podobného se snaží i jeho univerzální multiministr, v oblasti financování jaderných bloků.

V obou případech jde o budoucí výdaje. V případě státního rozpočtu dokonce o schodky na další léta dopředu a je na místě ptát se proč a proč právě takto, na pozadí virové epidemie, která se postupně transformuje v ekonomickou krizi (konečně se trefí i pan Pikora). Vláda se odpovědím na otázky vyhýbá, snaží se tazatele ukřičet a umlátit nesmyslnými argumenty, ale odpověď se nabízí sama. Jasná a čitelná. Tou odpovědí jsou volby. Vlády dlouhodobě uplácejí své voličské skupiny ze státního měšce. Nic nového. Jenže ten měšec je po zodpovědném vládnutí v době nebývalé prosperity prázdný. A budou volby. Není z čeho uplácet a nejspíš nebude z čeho, ani v letech dalších. Proto schodky na dlouhá léta, na která se vidí StBák u moci. Virus přece. A za co nemůže virus, to způsobil Kalousek. Recept na jistý úspěch.

Skutečně? Vládní poslanci by se měli při zvedání ruky v rámci hlasování zamyslet, zda se opravdu nemůže stát, že se poměry změní. StBákovo vyšetřování a zlodějiny, Jermanová, Faltýnci… jeden střípek ke druhému, z parlamentu díky přirozenému úbytku mohou vypadnout prolhaní komunisté a ještě větší problém by mohla přinést spojená opozice. Má na sjednocení rok. To není málo a Milion chvilek ji bude tlačit. A najedenou může vládnout někdo jiný. A ten najednou může mít pro své vládnutí k dispozici, opozičními poslanci nekontrolovatelný, bianko šek. Balíček financí, zase pro ty své voliče. Možná dokonce postátněnou vládní televizi. Jistě StBák (ne)vlastní média a je bohatý, ale fakt si páni poslanci ANO myslíte, že bude znovu financovat ze svého návrat k moci? Já myslím, že ne. Spíše ho vidím, jak se nám všem odněkud z Karibiku šklebí na selfíčcích od paní Moniky. Teda když mu to florista dovolí.

Nevím, zda existuje něco jako Bůh, ale ať je to jak chce, tu a tam mohou důsledky činů kohokoliv z nás, nás samé překvapivě doběhnout. Bylo by dobré, aby se i páni poslanci a to napříč celou sněmovnou, zamysleli, zda jsou si jisti tím, že se důsledky jejich hlasování nakonec neobrátí proti jim samým.

Poznámka.

Ne, já nejsem proti dluhu obecně. Sám mám třeba hypotéku. Ale  důležité je proč byl vytvořen a jak bude spravován.

Proč schodek takový a proč teď, není StBák schopen důvěryhodně vysvětlit. Jeho neviditelný národní investiční plán je jen snůška blábolů, ale hlavně, chce-li dnes vložit peníze do investice, musí být nějak připravena. Těžko postavíte přehradu, když nemáte ani projekt, pozemky a stavební povolení. To aktuálním dluhem nevyřešíte.

A správa dluhu? Děsí již mě jen představa, že tak brutální sekeru má administrovat ekonomicky nevzdělaná teta z finančáku, co si nyní jen shodou nešťastných náhod a díky bezmezné loajalitě k vůdci říká ministryně financí.

Reklama