Reklama
 
Blog | Vladimír Saska

Mluvit, musíme s NIMI mluvit… a oni snad chtějí?

Dnes se Václavské náměstí zaplnilo lidmi, kteří jsou označováni jako „dezoláti“, „proruští kolaboranti“ a mnoha dalšími, tu více, tu méně přiléhavými nálepkami. Ano, nálepky jsou vždy hodně diskutabilní, povětšinou zbytečné, ale nejsou rozhodně výsadou některé ze stran, ani žádnou novinkou. Jsou zde nejspíš stejně dlouho, jako politika sama a kdo se nad nimi rozčiluje, má o „zábavu“ postaráno na dlouhá léta. Já si raději na toho „libtarda a havloidního sluníčkáře“ zvykl a vlastně docela rád. A tak doufám, že si i dnešní demonstranti navyknou na ty své nálepky a ponesou je stejně hrdě jako já. Proto budu jednu z nich, bez nároku na přesnost a jen jako souhrnné označení, nadále používat – „dezoláti“.

Premiér země se k dotazu novinářů na dnešní demonstraci vyjádřil zcela jednoznačně:
„Sobotní demonstraci na Václavském náměstí, které se účastní desítky tisíc lidí, svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům ČR“.
Jednoduché, přehledné a nejspíš i přesné. Stačí se zamyslet nad tím, komu se v této chvíli nejvíce hodí rozbroje ve státech EU a jsme doma. A když si k tomu připojíte zastřešující expozituru FSB na Pražském Hradě, nemůže být o pozadí akce pochyb. Trochu absťák z toho, že vaši oblíbení ve volbách minule neuspěli, a že i vaši kapsu dohání důsledky hloupých rozhodnutí politiků v letech nedávných, a jedete do Prahy. Co na tom, že roztáčení inflace vydatně podporovala líbivá politika právě té „vaší“ vlády, co na tom, že ta samá vláda, v dobách hojnosti, prožírala léta držené rezervy, nebo pracovala na upevňování energetické závislosti na zdrojích země, jenž oslavuje fašistického diktátora. Nic. Že stávající vláda pracuje na řešeních, a dokonce vybízí veřejnost k rozumným opatřením? Také nic. Neslyšíte, nevidíte, nechápete. Právě protože jste „dezolát“.

Dnes bylo hezky a hojná účast dezolátů na akci mě nepřekvapila. Mám vzpomínky na podobné akce. V Plzni, na pražském Staroměstském náměstí, Václavském náměstí, na Letné a nejsem sám. Také nás leckde bylo nepočítaně. Též si pamatuji, čeho jsme dosáhli a jak komentovali naše akce ti, proti nimž jsme protestovali. Vyjádření současného předsedy vlády k dnešku, bylo proti nim kultivované a profesionální. Jestli se dezoláti cítí být oním vyjádřením dotčeni, jistě se zkusí domoci omluvy u soudu. Ostatně i to už tady bylo (nebo snad konečně bude).

Nic z výše napsaného, by mě ke klávesnici neposadilo. Ať se vyblbnou a vláda ať pracuje. Co mě ale zarazilo, je množství komentářů na sociálních sítích od lidí, kteří jsou podobně naladěni jako já, volajících po nějakém dialogu s nimi. Jasně, vláda má určitě v komunikaci dost co zlepšovat a třeba minimálně jeden člen vlády je spíše trojskými koněm Hradu a divných struktur kolem něj, než politikem, jehož bych si přál jako svého zástupce, to je vše pravda a je fakt těžké být podporovatelem téhle vlády…, ale o čem chcete s dezoláty mluvit?

Posledních 8 let jsem udělal více pokusů o dialog. Nikdy, opakuji nikdy, ani náznakem, k něčemu, co by šlo nazvat dialogem, nedošlo. A to nejen na sociálních sítích. A víte, jak je to fajn, když dáváte (oficiálně půjčujete) peníze člověku v rodině proto, aby neskončil na ulici, neb není schopen udržet korunu a on o vás pak chodí vyprávět do hospody co jste za blbce-libtarda? Možná mu z peněz od nás něco zbylo, aby si proti nám dnes mohl zajet zaprotestovat…, i když, spíš ne.

Sám jsem už přesvědčování vzdal, ale vím, že tu stále bude někdo volat po dialogu s hluchými a osobní zkušenost je nepřenositelná. Leč mám pro všechny spasitele, kteří se domnívají, že je dialog s dezoláty možný, takový návrh. Vraťte se zpět do doby „Václaváků“ a „Letných“ s Milionem chvilek, prohlédněte si své sociální sítě a zkuste najít, jak se dnešní dezoláti (a tehdejší „vítězové“) snažili o dialog s vámi. Najděte ty nabídky k vysvětlování, najděte tu argumentaci nad našimi stesky… Pak teprve má smysl bavit se o formátu dialogu.

Já už to zkusil a jsem si jist, že už je to dávno buď my, nebo oni. Každý si to jistě vyhodnotí po svém. Já si vypůjčím známý a již ověřený verš Jiřího Dědečka
„Nechte samet sametem, pánové a dámy, buďto s nimi zametem, nebo oni s námi“.

Reklama