Reklama
 
Blog | Vladimír Saska

Adventní kalendář…

Zatím co zdravotnický personál většiny českých nemocnic padá únavou, pobíhajíce mezi obsluhou ventilátorů na COVID odděleních a skládáním pozůstalosti po včerejších pacientech do černých pytlů, my napjatě čekáme, zda nám dočasný obyvatel zámku v Lánech, t.č. dislokované LDN spadajících pod UVN Praha, schválí vládu.  A můžeme být rádi, lehkou dehydrataci překonal a je o něj jistě skvěle postaráno. Ostatně vždyť počet osob zdravotnického personálu na lůžko je na tomto pracovišti 7:1. Vlastě skoro stejně jako to má těch dolních deset milionů. Ale možná jsem to jen blbě pochopil a ten vzkaz z roku 2013 měl být „a teď mi to bude těch dolních deset milionů platit„… no to je jedno. Prostě vše je tak jak má být a my čekáme, jak to tedy s tou vládou bude.

A bude to určitě fičák… přichází to, co jsme chtěli. Výměna vlády oligarchy a žvanilů s pochybnou podnikatelskou minulostí, či zázemím, za nové, čisté a schopné lidi.

Chtěli? Snad chceme. Alespoň já zcela jistě. Když jsem se rozmýšlel, zda k urně vezmu hlasovací lístky projektu SPOLU, což jsem nakonec udělal, musel jsem se hodně přemáhat. Vzpomínka na pohrobky Václava Klause v ODS, vtělené do postavy Saši Vondry, nebo pragmaticky narudlou veš, rozkládající tu hnusnou EU zevnitř, ano na pana Zahradila, mi hodně ubírala na odhodlanosti. A tak jsem občas mrknul i na konkurenční PIRSTAN. Rakušan vystupoval sebevědomě a sympaticky, pár dalších lidí, především od starostů také, ale výroky představitelů Pirátů mě vždy spolehlivě vrátily zpět. Ani jsem nevěřil, ale vyšlo to a Petr Fiala donesl vládu k posouzení nemocnému starci. Nezbývá než čekat.

Inu tak tedy čekejme a seznamme se trochu. Blíží se Advent a tak se kouknu, jaká překvapení nám přináší ten nový, vládní „předadventní“ kalendář.

Otvírám první okénko a podle předpokladu na mě vlídně, leč sebejistě kouká Petr Fiala. No nebude to mít lehké. Státní správa v rozkladu, prolezlá korupcí, kasa vypraná něčím dočista, dočista, lidé rozdělení a kameníkům dochází materiál na nové náhrobky. O ekonomice vzdušných zámků, založené na manuální práci otroků z pracovnách agentur, škoda mluvit. Ale Fiala udělal obrovský pokrok a věřím, že sestaví dobrou vládu…

Na vládě StBáka z Čapáku mi vadili v podstatě všichni, kdo se ji zúčastnili. Rány, ekonomické i společenské, které tato země utrpěla, budeme napravovat dvě desítky let. O tom, proč a jaké, napsali jiní mnoho slov a podstatně lépe, než bych kdy dokázal já. Do vlády nové tak vkládáme naděje. Ne že bude dokonalá, nebo že všechny problémy vyřeší mávnutím kouzelné hůlky, to určitě ne. Ale chceme věřit, že nastoupí a pevně ukotví cestu, jejímž výsledkem bude obnovení důvěry v demokratický rozvoj tohoto státu u těch, co koalicím dali svůj hlas, v resuscitaci státní správy a obnovení její práce v zájmu všech, nejen vyvolených a v to, že ruka spravedlnosti bude schopna zasáhnout všude tam, kde došlo k nepravostem. Bez ohledu na barvu stranické knížky viníka.
Že to něco připomíná? No jistě, totéž jsme chtěli v roce 1989. Ne lepší auta, domy a bezpracný příjem. Tedy alespoň někteří z nás. Na to, jak jsme se ve spirále dostali zpět do bodu počátku, jen s lepšími domy i auty, ani nechci vzpomínat. Ale jsme v něm. Se stejnými touhami v hlavách a se stejnými StBáky ve veřejném životě.

Takže nový začátek. Noví lidé.

Kdybych si měl udělat nějaký žebříček těch, kteří mi po StBákovi vadili nejvíce, určitě by na nejvyšším postu byla Maruška ze spravedlnosti, se svou věrnou pojistkou v podobě urVálkové.  Obě tyhle osoby nejsou nikým jiným než krycím článkem hradního bratrstva, kooperujícího s korupcí prolezlou Strakovkou. Tak se nejdřív podívám do okénka spravedlnost.
Mám rád tváře, které na první pohled vypadají známě, dává to takový pocit jistoty… aha, ale já ji znám. No nekeke, Blažek?!  Šikovný obchodník s právem.  Jo, ten samý, co kryl záda kmotrům z ODS. A já naivka se bál Vondry, nebo Zahradila… Blažek, to je jiný level, ten se při kšeftech nezakecá. Žádný trapný ideolog, kdepak. Pragmatický právník, bez emocí. Ale no, tak je to politika, proč nepřimhouřit očko nad nějaký tím bianko podepsaným papírkem s milostí pro zámožného, na smrt nemocného, podnikatele. Nikoho neubude a nějaká kačka z toho kápne.  A třeba se nakonec i mýlím a je to vlastně jiný Blažek, čistý, nepoznamenaný kmotrovskou érou ODS, znovuzrozený. Třeba jako já, když týden držím dietu a nejím koláče.
Tak proč mám sakra pocit, že jen jedna mafie střídá druhou?

Ale faktem je, že od ODS jsem něco takového čekal. Alespoň víme, co je ministr zač a můžeme se na něj zaměřit. Jednodušší je, když „vykuka“ známe, než když ho musíme těžce odhalovat.

Otočím zrak, přece tam musejí být i lepší okénka. Jsou… a tady je fakt nový člověk, sympaťák, nějaký Michalik. Vůbec ho neznám. Prý jde na průmysl místo žvanila. A hele on má zítra tiskovku! Tak to se mrknu.  O čem že to bude? Cože?  O vysvětlování dávného financování nějaké skryté firmy své manželky? Ale počkat, něco podobného už tady lítá 8 let… Tak tady snad, alespoň, nebudou na počátku jeho podnikání podvedení společníci, zneužití nemocní, či dokonce podivné nehody spolupracovníků. Bude to lepší, je bohatý, proto nekrade. Ví, jak to chodí v businessu… sakra tohle jsem už také někde četl.  Jednomu by to mohlo připadat, jako že jen nový oligarcha snaží nahradit starého. ODS, ODS… ale počkat, to není ODS, tentokrát STAN. Tak to jsem opravdu nečekal.

Tři okénka kalendáře a já ztratil odvahu otevřít další. Bojím se, že na mě ze dvou následujících vykoukne vylepšený Karel@Karel a pokusí se mi vykecat díru do hlavy, při prodeji produktů IQ Structures. Nebo nějaká jiná verze Šíleny s novou teorií průniku křivek poptávky a nabídky. Ano, já vím, že netuší Vo Co Go, ale Ví Vil Síí.
Ne neotevřu už nic. Ještě by se mi mohlo v noci zdát, že mě po dálnici pronásleduje chlap v červeném svetru a chce mě zatknout za to, že jedu vlastním autem do vlastní chaty uprostřed lesa.

A tak raději budu sledovat pomalu se prosazující evoluci, doufat, že se evoluční mechanismus spokojí se svobodu milujícími antivaxery a čekat, až vlekař z Osvětiman provede svůj další státnický úkon. Jen mám tak nějak pocit, že mi zase někdo čůrá na paty. K nezaplacení.

Hezké Vánoce, s vysokou pravděpodobností dlouhé a plné výhradně domácí pohody, všem

Poznámka k aktuálnímu pokračování 25.11.2021
Je moc dobře, že okénko s panem Michalikem mohu zase zavřít. Jestli něco jako společnost nyní potřebujeme, tak osoby, u nichž o důvěryhodností jejich kroků, provedených v minulosti, nelze vést polemiky.

Reklama