Reklama
 
Blog | Vladimír Saska

…a s péčí „řádného hospodáře“.

Vždy, když tohle slyším z úst politika, musím se usmát. O politicích a státu si mohu myslet cokoliv, ale ani na okamžit to, že jsou, nebo kdy byli, „řádnými hospodáři“. Leda by existoval nějaký význam toho slovního spojení, který mi dodnes zůstal utajen. Příkladů, kterými lze lehce prokázat jak řádně hospodaří stát a ti co ho řídí, je více než dost a nemusí jít jen o tak obecně známé věci, jako je nevymáhání podvodně vylákaných dotací z kapes nás všech do kapsy pana premiéra.

Ještě více mě ale rozesměje, když si jeden politik myslí, že by byl „řádnějším hospodářem“ než jiný.

Vezměme si jen nešťastný projekt EET. O něm již bylo napsáno už mnohé. Jak by se nám teď hodilo těch 18 miliard ročně, které měl generovat, jak by bylo hezké vidět úsměvy na tvářích majitelů (aktuálně zavřených) hospod, že jim ubyla nekalá konkurence… Což o to, hezké by to bylo, leč nic z toho nenastalo a EET je pozastavena do konce roku 2022. Pozastavena, nikoliv zrušena a je na místě ptát se, co na to „řádný hospodář“ a správce, už tak dost zdecimované, státní kasy. Co na to ministryně financí? To nám chce oficiálně říci, že EET žádné dodatečné peníze nepřináší, nebo tím chce zavřít oči nad zlodějinami nepoctivých daňových poplatníků. A to pozastavené EET nemá žádné provozní náklady? Přestali snad být placeni úředníci, kteří na chod systému dohlížejí?…
Připustil by řádný hospodář cokoliv z uvedeného? Myslím, že nikoliv. Popravdě  od současné ministryně financí už asi nikdo nic, co by řádnou péči připomínalo, neočekává.

V tiskové konferenci předsedy ODS, která byla dne 24.11.2020 přenášena prostřednictvím Facebooku, se pan předseda Fiala pochválil, jak se jejich (myšleno ODS) zásluhou povedlo „faktické zastavení“ EET. Je tedy pan profesor tím budoucím řádným hospodářem, který vyřeší souchotiny státní kasy a nebude k tomu muset zalovit hlouběji do kapes daňových poplatníků? On si to asi myslí, ale co se EET týče, tak v podstatě nevyřešil vůbec nic. Proč?

EET tady je. Dočasně sice není povinná, ale existuje. Každý obchodník, který do nutného vybavení již investoval, musí tuto investici nadále udržovat v chodu. Nemůže odprodat tiskárnu, pokladnu atd, protože mu hrozí, že za dva roky by musel vše a patrně dráž, nakoupit znovu. A pro ty, na něž se zatím EET nevtahovala, jde stále jen o odklad, nic víc. To jen aby bylo jasno, nic nebylo zrušeno. A horší je to, že aktuálně nic nepřinášející EET, stále požírá prostředky nejen státu, ale i podnikatelů.

Jak je to možné?

EET nejsou jen technické prostředky, které je možno na čas odpojit, uložit a nepoužívat. Součástí EET je i různé programové vybavení. SW v pokladnách, ekonomických systémech, často i v e-shopech, prostě ve všem co zajišťuje, aby se elektronická informace o provedené platbě dostala z pultu na patřičný server finanční správy. A protože EET oficiálně stále běží (v reálu je stále v provozu), musí vše okolo také stále fungovat a naplňovat legislativu. Že je v této chvíli nepovinná, na tom nic nemění.  A to stojí peníze. Při jakémkoliv zásahu do svých systémů, musí výrobci stále prověřovat a upravovat každou funkci a část programu, dotýkající se EET. To není jen o odeslání platby, jak se snažil premiér v poslanecké sněmovně demonstrovat s megaúčtenkou a telefonem, který pomalu neuměl zapnout, v ruce. To je o všech výstupech, hlášeních, stornech, interních kontrolách v SW, i náležitostech kolem zaúčtování dokladů. Na to vše je stále vázána programátorská i analytická kapacita, stále musí být udržovány v aktuálním stavu manuály, výukové kurzy a spousty dalších věcí, jež musí v konečném důsledku zaplatit koncový uživatel. Tedy obchodník, který tak EET sice aktuálně řešit nemusí, ale jeho systém ano. Ne, netvrdím, že úplné zrušení nesmyslu s označením EET přenese snížení cen systémů obchodníků, to jistě nikoliv. Ale díky uvolněné kapacitě, budou moci vývojáři realizovat mnohem užitečnější funkce, které dnes leží v šuplících analytiků a čekají, až na ně bude čas. V šuplících tak leží funkce a nástroje, které mají (na rozdíl od EET) potenciál přinést uživatelům vyšší efektivitu a úspory.
Pan předseda Fiala se brutálně mýlí, pokud se domnívá, že pozastavením EET, pokud je tento krok vůbec jejich zásluhou, něco vyřešili. Chlubí se nedodělkem. Drahým nedodělkem. Ale řádný hospodář by snad měl fungovat jinak.

A tak se politici předhánějí v tom, kdo z nich bude lépe hospodařit s našimi penězi, leč ve skutečnosti nám jen škodí. Záměrně píšu NÁM, nám všem, protože jakékoliv, tedy i zbytečné, náklady na straně podnikatelů, platíme prostřednictvím ceny produktů a služeb zase jen my zákazníci. Náklady plynoucí z „pozastaveného“  EET tak vlastně platíme vždy. Část  prostřednictvím svých daní, část v ceně zboží a služeb.

Současná vláda používá při své sebeprezentaci povětšinou budoucí čas. Samé „…chceme, …budeme,…připravujeme, …přejeme si aby…“. Ostatně její základ tvoří strana, která svým hlavním sloganem stále směřuje k nějakým budoucím lepším zítřkům, ač je v reálu zjevné, že „Líp už bylo“. Když se vláda, spíš mimořádně, odkáže na něco úspěšného a hotového, obvykle za tím nestojí ona, ale úplně jiné subjekty.

Blíží se, nebo spíše už začala, další předvolební kampaň. A kampaň, to jsou sliby. Moc bych si přál, abychom se alespoň jednou nespokojili s těmi sliby, ale chtěli znát i konkrétní cesty, kterými má být výsledků dosazeno. A to především od těch, o kterých uvažujeme jako o našich favoritech.

A nejen pro pana Fialu mám jeden vzkaz. Neexistují hloupé otázky, hloupé by bylo neptat se.

Reklama